8 maanden geleden

Buurtbemiddeling, ook op afstand

Nieuwe vrijwillige bemiddelaars welkom

Buurtbemiddeling helpt bij verschil van mening tussen buren en buurtgenoten. Onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars maken buren met elkaar onderlinge irritaties of spanningen bespreekbaar en komen tot een oplossing.

Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Daardoor kunnen meer of andere irritaties tussen buren ontstaan. Deze trend was de afgelopen maanden in Nederland zichtbaar. De gemeente Hoogeveen is geen uitzondering. Coördinator Hetty de Bruin: “In het begin van de lockdown was er veel onderlinge verdraagzaamheid, maar naarmate de situatie langer ging duren, zagen we dat irritaties die eerder al speelden tussen buren, weer terugkeerden en vroegen om een oplossing.” Om buren tot zo snel mogelijk te kunnen ondersteunen zoekt Buurtbemiddeling versterking en wil graag nieuwe vrijwillige buurtbemiddelaars aantrekken.

Hoe gaat dat dan, buurtbemiddeling in coronatijd? Normaal gesproken is het advies ergernissen zo snel mogelijk te bespreken, maar aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd verstandig. BBMBuurtbemiddeling Hoogeveen geeft graag 5 tips.(klik op de afbeelding voor de PDF met 5 tips).

“Door de coronamaatregelen werkten de buurtbemiddelaars de eerste tijd alleen telefonisch of via videobellen, maar inmiddels kunnen er ook weer persoonlijke gesprekken plaatsvinden. Wij houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM, en informeren de deelnemers voorafgaand aan het gesprek per brief over de geldende maatregelen om deel te kunnen nemen”, licht Hetty de Bruin toe. “Omdat deze maatregelen zullen nog wel even blijven, en we veel werk te doen hebben, zijn we écht op zoek naar nieuwe vrijwilligers. We willen de wachttijd niet te ver laten oplopen, om in bepaalde situaties erger te voorkomen.”

Als vrijwillige buurtbemiddelaar maak je onderdeel uit van een team van bemiddelaars. Bij een bemiddelingstraject worden altijd twee bemiddelaars ingezet. Voordat je actief wordt als bemiddelaar is er een uitgebreide training die je doorloopt. Bemiddelingen vinden zowel overdag als ’s avonds plaats, waarbij we rekening houden met je beschikbaarheid. Meer informatie over de vacature van vrijwillige buurtbemiddelaar is te vinden op www.vrijwilligershoogeveen.nl. Daar kun je ook reageren als je belangstelling hebt om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan.

Afbeelding: Getty Images, beter een goede buur....


Terug naar het nieuwsoverzicht