Respijtzorg

Wat is respijtzorg?

Bij respijtzorg neemt iemand van de Vrijwillige Thuiszorg of Handen-in-Huis of een professionele hulpverlener even de zorg voor uw naaste van u over. Hierdoor heeft u dan wat tijd voor uzelf.

Respijtzorg kan eenmalig zijn (bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) maar ook met regelmaat worden gegeven: bijvoorbeeld elke week een dagdeel.
De zorg wordt tijdelijk volledig overgenomen. Dat betekent dat al uw mantelzorgtaken kunnen worden overgenomen. Dat kan zijn: afwassen, kleine huishoudelijke klusjes, wandelen, spelletjes doen, waken etc. 

Overname van zorg

Mantelzorgers die gebruik maken van respijtzorg verschillen sterk in hun voorkeur voor de invulling van respijtzorg. De één wil vervangende zorg in noodgevallen, de ander wil het liefst elke week een dagdeel vrij en weer een ander wil graag een tijdelijke opname van de zorgbehoevende.

Belangrijkste vormen van respijtzorg

Respijtzorg thuis: een vrijwilliger of professionele hulpverlener komt thuis bij de persoon waarvoor u mantelzorger bent.

Respijtzorg buitenshuis: dit kan zijn dagopvang in een verpleeg– of verzorgingshuis, een tijdelijk verblijf/opname in een verpleeg– of verzorgingshuis of een georganiseerde aangepaste (groeps)vakantie.

Is respijtzorg iets voor u?

Soms is het lastig om de zorg uit handen te geven. Zeker als u al jaren voor iemand zorgt en de zorgbehoevende u als geen ander kent. Misschien hebt u daardoor het gevoel onvervangbaar te zijn. Het blijkt echter een fijne ervaring om de zorg soms even uit handen te kunnen geven. Even tijd voor uzelf maakt dat u er weer een tijdje tegen kunt.

Wilt u meer informatie over respijtzorg?

Wilt u weten welke vorm van respijtzorg het beste bij uw wensen past, welke respijtvoorzieningen er zijn bij u in de buurt, of er kosten zijn verbonden aan respijtvoorzieningen of heeft u andere vragen? Mantelzorgondersteuning is op alle werkdagen bereikbaar op het Centraal Bureau van SWW. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de SWW op tel 0528-278 855. Liever contact via de mail?