Maatje op Maat

Maatje op Maat heeft als doel leerlingen succesvol een onderwijstraject te laten doorlopen. Een Maatje stimuleert een leerling die daarbij een steuntje in de rug nodig heeft. Het gaat om leerlingen van het basisonderwijs, in het voortgezet onderwijs en in het MBO.

Bekijk de flyer van Maatje op Maat

De werkwijze

  • Een Maatje is een gemotiveerde vrijwilliger die begaan is met jongeren en hun kansen in hetFlyer Maatje op Maat onderwijs.
  • Een Maatje begeleidt een leerling in geregelde (wekelijkse) contacten.
  • Een Maatje maakt gebruik van zijn/haar pedagogische en/of praktische ervaring en wendt zijn of haar netwerk aan om de leerling te helpen.
  • De maatjesbegeleiding vindt plaats in de vrije tijd van de leerling: thuis, op school of elders.
  • De nadruk van de begeleiding ligt op het gebied van onderwijs, het sociaal-emotionele vlak en de identiteitsontwikkeling van de leerling.

"Mijn ouders zijn opgegroeid in een andere cultuur. Zij kunnen mij niet goed helpen bij de vakken waar ik moeite mee heb. Wie kan dat wel?"

Het Maatje en de leerling

Het maatje kan taken vervullen op een aantal terreinen. Het contact tussen het Maatje en de leerling is aanvankelijk één keer per week en kan in het algemeen na verloop van tijd naar een lagere frequentie worden teruggebracht. Een vaste structuur van het contactmoment is echter erg belangrijk. Het initiatief tot contact ligt bij beide partijen. Daarnaast heeft het Maatje ook contacten met de mentor of de coach van de jongere. Dit kan meestal prima per e-mail of telefoon.

Meer informatie

Wil je Maatje zijn voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs of leerlingen in het voortgezet onderwijs? Of zoek jij zelf een Maatje? Neem dan contact op met de coördinator van Maatje op Maat bij de SWW op tel 0528 278 855. Liever contact via de mail?

Maatje op Maat is ontwikkeld door ROC Landstede in Zwolle. In Hoogeveen wordt Maatje op Maat uitgevoerd door de SWW.