Leer samen spelen met Tim en Flapoor

Oefenen in omgaan met anderen en samen spelen!

Samen spelen met andere kinderen, voor het eerst naar een verjaardagsfeestje toe gaan of vragen of je mee mag spelen met een groep kinderen. Dit zijn allemaal situaties die voor een kind lastig kunnen zijn. Het kan handig zijn wanneer je als kind extra hebt kunnen oefenen en bepaalde sociale vaardigheden hebt leren kennen!

Sociale vaardigheden, wat zijn dat?

Dat zijn best moeilijke woorden. Sociaal betekent dat je met anderen om gaat, bijvoorbeeld andere kinderen of volwassenen. Vaardigheden zijn dingen die je kan leren, wat handig is om te kunnen.

In de sociale vaardigheidstraining Tim & Flapoor oefenen we de volgende vaardigheden: praten met anderen, vragen om mee te mogen spelen, wat je kan doen wanneer iemand iets anders wil spelen dan jij of nee zeggen wanneer je iets niet wilt of fijn vindt.

Wat doe je in deze training?

Samen met andere kinderen, twee trainers en de poppen Tim en Flapoor gaan we ontdekken hoe je met anderen kan omgaan. Zo ontdek je wat goed werkt en wat minder goed werkt.
Elke bijeenkomst heeft een eigen thema:

  • Kennismaken en elkaar aankijken.
  • Om de beurt praten.
  • Ik stel een vraag.
  • Mag ik mee doen en ik mag niet mee doen.
  • Ik wil iets anders spelen dan jij.
  • Plagen of pesten.
  • Vertrouwen en zelfvertrouwen.

Ben je soms wat verlegen of onzeker? Wil je graag oefenen in het zeggen wat je denkt en leren je stem goed te gebruiken? Of wil je juist oefenen om te zeggen wat je vindt, zonder (te) snel boos of verdrietig te worden? Doe dan mee aan deze training.

Voor wie en hoe lang duurt de training?

De training is voor kinderen in groep 3 en groep 4. Voor kinderen in groep 5 is er overleg nodig om te bepalen of Tim & Flapoor geschikt is of dat Powerkidzzz (de sociale vaardigheidstraining voor oudere kinderen vanaf groep 5) beter aansluit.

In totaal bestaat de training uit acht bijeenkomsten van 1,5 uur.

Informatie voor ouders

Gedurende deze training krijgt uw kind de gelegenheid om te oefenen op een speelse manier hoe om te gaan met anderen. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld om contact te leggen met (onbekende) kinderen, hoe ze kunnen vragen of ze mee kunnen doen en hoe ze kunnen reageren op pesten en plagen. Ook is er door de gehele training heen aandacht voor vertrouwen in jezelf en een positief zelfbeeld. We hebben daarbij aandacht voor stemgebruik, houding en uitstraling.

Door het volgen van een training kan uw kind oefenen in het gemakkelijker omgaan met anderen; uw kind kan zich lekkerder in zijn vel gaan voelen. Daarnaast is er ook veel ruimte voor gezelligheid en bij elkaar zijn.

De trainers doen hun best om uw kind zo snel mogelijk op zijn/haar gemak te laten voelen in de groep.

Als ouder bent u een belangrijke betrokkene! Voorafgaand aan de training is er een ouderavond waarvoor u een uitnodiging ontvangt. Na afloop is er een eindevaluatiegesprek met ouders en één van de trainers om de uitkomsten en observaties te bespreken. Op deze manier hopen we samen zo goed mogelijk af te stemmen in wat uw kind nodig heeft. Dit vergroot de kans op groei en succes.

Waar en wanneer?

De trainingslocatie is per seizoen verschillend, maar wel is de locatie in Hoogeveen. Kort voor de start van de training waar uw kind aan deelneemt, wordt de exacte locatie aan u bekendgemaakt.

De kosten voor de training zijn € 25,- per deelnemer.

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met de Stichting Welzijnswerk via tel 0528 278 855, u kunt vragen naar een schoolmaatschappelijk werker (SMW-er) of u kunt vragen naar de SMW-er van de school waar uw kind naar toe gaat. Liever contact via de mail?