3 weken geleden

Bootcamp om vitaliteit van jongeren uit Hoogeveen te vergroten

Gemeente Hoogeveen, jongerenwerkers van SWW Hoogeveen en Gradatus Coaching willen samen de vitaliteit vergroten onder jongeren van 12 tot 18 jaar.

Maron te Velde (SWW) en Senna Keuning (Gradatus Coaching) hebben, na een oproep vanuit de gemeente, de samenwerking opgezocht om zoveel mogelijk jongeren aan het bewegen te krijgen. „Ik kwam in gesprek met een kennis van Bart Pijper, hij werkt ook bij SWW. Zij had het erover dat ze graag wat wilde doen voor de jeugd in de wijken. We zijn in gesprek gegaan en kwamen uiteindelijk op een bootcamp uit”, vertelt Keuning.

Mensen helpen om te bewegen

Keuning nam, met het idee in zijn achterhoofd, contact op met de jongerenwerkers van SWW. Zij hadden hier wel oren naar, want ook zij proberen de jongeren aan het sporten te krijgen. Keuning is, samen met Diego Noordzij, vorig jaar gestart met Gradatus Coaching (Gradatus is het Latijnse woord voor stap red.) om bijna dezelfde reden, mensen helpen met bewegen.

„Het was in het begin vooral veel personal training dat we gaven. Maar we wilden graag uitbreiden en omdat de bootcamp op ons pad kwam zijn we ons ook daar op gaan focussen. Ik denk dat het voor ons bedrijf, maar ook voor de jongeren in de wijken een goede ontwikkeling is.”

‘Samenwerking met jongens uit de wijken’

De bootcamps worden elke vrijdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur gehouden op het basketbalveld in het Zuiderpark. „Vanuit jongerenwerk willen we jongeren graag stimuleren. Hoe mooi is het dan om de samenwerking aan te gaan met Senna, die in Zuid woont, en Diego, die in Krakeel woont. Het zijn allebei jongens uit de wijken en ik denk dat ook een voordeel is”, stelt Te Velde.

Fysiek maar ook mentaal

Het gaat bij de wekelijkse bootcamp echter niet alleen om het bewegen, maar ook om het mentale aspect. „Het is volgens mij wel algemeen bekend dat sporten niet alleen fysiek zijn voordelen heeft, maar dat het mensen ook mentaal kan helpen met bijvoorbeeld stress of emoties uiten. We hopen dat we de jongeren op deze manier op beide vlakken vooruit kunnen helpen”.

De bootcamp duurt een uur en er worden verschillende ‘spellen’ gespeeld. „We beginnen met een warming-up om de spieren warm te maken”, vertelt Keuning. „Dat doen we vaak in de vorm van een kennismakingsspel. In het kerngedeelte gebruiken we een dobbelsteen.”

Dobbelsteen

De jongeren gooien om de beurt met de dobbelsteen. De trainers hebben voor de oneven en even getallen een parcours uitgestald. „Gooi je een even getal, dan begin je bijvoorbeeld in de rechterrij. Gooi je nog een keer een even getal? Dan ga je in de tweede ronde weer in de rechterrij. Gooi je daarna oneven? Dan mag je bij ronde drie in de linkerrij beginnen”, vertelt Keuning.

De oefeningen in het kerngedeelte, die met of zonder gewichten worden afgelegd, duren allemaal één minuut per oefening. „We eindigen de bootcamp met een spelletje of een cooling-down.”

Aanmelden voor bootcamp

Er is voor volwassenen ook een bootcamp op de donderdagochtend tussen 10 en 11 uur bij het Huis van de Buurt in d’ Olde Bieb in Hoogeveen. Aanmelden voor de bootcamp op vrijdagmiddag kan via www.forms.gle/3EK8MSngf4EK1gwp8. Of via Instagram @Jongerenwerkhgv

(Tekst overgenomen van de Hoogeveensche Courant)

(foto: André Weima)


Terug naar het nieuwsoverzicht