2 jaar geleden

Wooncoaches gezocht

Gemeente Hoogeveen helpt huiseigenaren bij het oplossen van woonvraagstukken over duurzaamheid of langer zelfstandig thuis blijven wonen. De gemeente doet dit door wooncoaches in te schakelen, die huiseigenaren helpen en adviseren.

Op dit moment staan er in de gemeente Hoogeveen 5 vrijwillige wooncoaches klaar met onafhankelijk advies. De gemeente zoekt nog een aantal vrijwilligers die zich willen laten opleiden tot wooncoach.

Wie zoeken wij

De gemeente zoekt enthousiaste vrijwilligers die wooncoach willen worden. Als wooncoach gaat u met mensen uit de omgeving in gesprek en helpt u hen op weg. Wij zoeken mensen van alle leeftijden die zich ongeveer 3 uur per week willen inzetten. Vindt u het leuk om in een sociaal en duurzaam netwerk te functioneren? Hebt u affiniteit met duurzaamheid en bent u sociaal vaardig? En wilt u graag een maatschappelijke bijdrage leveren? Dan zijn we op zoek naar u. Een technische achtergrond is niet nodig. 

Opleiding

De gemeente zorgt voor een professionele opleiding tot wooncoach. Als wooncoach werkt u niet alleen, maar maakt u deel uit van een inspirerende en actieve organisatie met een coördinator die voor alle wooncoaches beschikbaar is. De opleiding tot wooncoach start voor de zomer van 2022 en bestaat uit 10 dagdelen.

De opleiding bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

  • De rol van de wooncoach
  • Sociale-, advies- en coachingsvaardigheden, valkuilen en tips
  • Installaties, bouwkundige constructies en isolatie
  • Hoe ouderen te adviseren over ouder worden en wonen
  • Inzicht in brand- en inbraakveiligheid

Taken van de wooncoach

Als wooncoach gaat u op verzoek bij de huiseigenaar langs.Tijdens het huisbezoek wordt een verkennende scan gedaan. Zo worden de mogelijkheden om het huis te verduurzamen in kaart gebracht. De wooncoach bekijkt ook welke aanpassingen mogelijk zijn, zodat de bewoner langer in zijn huis kan blijven wonen. Ook isolatiemogelijkheden, het verbruik en de instelling van apparaten, verlichting, brand- en/of inbraakbeveiliging en mogelijke technische oplossingen kunnen tijdens een huisbezoek in kaart worden gebracht. De scan is vrijblijvend en geeft een overzicht van laagdrempelige mogelijkheden waar de bewoner mee aan de slag kan gaan.

Wat bieden wij

  • Een opleiding tot wooncoach
  • Een vrijwilligersvergoeding
  • Het ontwikkelen van coachingsvaardigheden
  • Goede ondersteuning vanuit een fysiek coördinatiepunt
  • Samenwerken in een team

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden? Dit kan tot 31 maart door het aanmeldformulier in te vullen (pdf - 93,1 KB). Hebt u nog vragen? Dan kunt u mailen naar wooncoach@hoogeveen.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht