3 jaar geleden

De Week van de Jonge Mantelzorger in Drenthe

Kinderen/jongeren herkennen zichzelf vaak niet als Jonge Mantelzorger. Evenals ouders, verzorgers, familie en vrienden. Vaak ook de onderwijsinstellingen en hulpverleners niet. In deze week is er landelijk veel aandacht voor de Jonge Mantelzorgers. De gemeentes in Drenthe grijpen deze week aan om ook extra aandacht voor hen en hun situatie te vragen.

Helpt u hen om hun situatie bespreekbaar te maken?

Geeft u hen de aandacht die ze verdienen?

Voor sommige Jonge Mantelzorgers kan het wekelijks crisis zijn, en niet door het coronavirus. Maar simpelweg door een zieke vader of een zusje met gedragsproblemen.

Voor een jongere kan het er toe gaan als in het onderstaande voorbeelden beschreven is:

Als kind dacht ik dat het zo hoorde, hoe het bij ons thuis toeging. Het heeft heel lang geduurd voordat ik besefte dat er niet met mij, maar met mijn moeder iets aan de hand was.

Waarom heeft de omgeving niet ingegrepen? Daar kan ik me nog steeds zo kwaad over maken!

Ik nam echt geen vrienden of vriendinnen mee naar huis. Ik schaamde me rot.

Bij thuiskomst checkte ik altijd eerst hoe de vlag erbij hing. Daar ben ik heel goed in geworden.

Ik heb geloof ik altijd wel geweten dat er iets niet klopte. Maar ik kon de vinger er niet opleggen. Nu begrijp ik dat mijn vader een persoonlijkheidsstoornis had.

Soms heb ik zo’n behoefte aan een moeder bij wie ik terecht kan, zeker nu ik zelf een kind krijg. Maar de mijne lijkt echt alleen maar aan zichzelf te denken.

Mijn moeder belde me zo vaak op. Ik kon daar niet meer tegen. Nu heb ik een geheim nummer, maar ik voel me daar wel schuldig over. Ik bel haar nu één keer per week zelf op.

Herkent u deze situaties? Dan hebt u te maken met een Jonge Mantelzorger, die vraagt om uw hulp en ondersteuning.Dit is wat zij van u vragen:

• Zie en hoor mij.

• Neem mij serieus, ik ben niet zielig.

• Zie mij als een normaal kind, in een moeilijke situatie.

• Help mij als ik het nodig heb op school.

• Informeer mij over de aandoening en behandeling van mijn naaste.

Hebt u zelf nog vragen neem dan contact op met JMZ Hoogeveen en vraag naar een van de mantelzorgconsulenten: T: 0528 278855   E: jongemantelzorgers@swwh.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht